Κατεύθυνση 1η: Τεχνολογίες και Εφαρμογές Ιστού

 

 

Σκοπός - Περιγραφή

Η 1η Κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής και Τηλεματικής οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην περιοχή «Τεχνολογίες και Εφαρμογές Ιστού» και στοχεύει να καλύψει ανάγκες εκπαίδευσης νέων επιστημόνων, επαγγελματιών και στελεχών του ιδιωτικού τομέα αλλά και του ευρύτερου χώρου του δημόσιου τομέα, που απασχολούνται με την αξιοποίηση τεχνολογιών ιστού και υπολογιστικού νέφους, παρέχοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη διαδικτυακών και κατανεμημένων εφαρμογών και διαχείριση δεδομένων μεγάλης κλίμακας.

Ο κεντρικός σκοπός της  κατεύθυνσης είναι η κατανόηση του σύγχρονου τεχνολογικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη, σχεδίαση και διαχείριση υπηρεσιών, εφαρμογών και συστημάτων που αξιοποιούν το τεχνολογικό υπόβαθρο του διαδικτύου και λειτουργούν χωρίς περιορισμούς σε ότι αφορά την κινητικότητα και τη διαθέσιμη υπολογιστική υποδομή. Για το σκοπό αυτό ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους τομείς του υπολογιστικού νέφους, των κατανεμημένων και υπηρεσιοστρεφών συστημάτων, της οργάνωσης, διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας, οι οποίοι σχετίζονται με τις διαδικτυακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές αυτών σε περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως η τεχνητή νοημοσύνη,  η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επιχειρηματική ευφυΐα και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Το πρόγραμμα υιοθετεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη υπηρεσιών, εφαρμογών και συστημάτων στο σύγχρονο υπολογιστικό περιβάλλον συνδυάζοντας γνώσεις από διαφορετικές περιοχές της επιστήμης της πληροφορικής, καλύπτοντας το πλήρες φάσμα τους από την δημιουργία, εφαρμογών ιστού, την οργάνωση της εκτέλεσής τους σε υπηρεσιοστρεφή περιβάλλοντα, την ενορχήστρωση της λειτουργίας τους, την εκμετάλλευση της πληθώρας των δεδομένων μέσω εργαλείων αναλυτικής και τεχνητής νοημοσύνης και τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των κατάλληλων υποδομών ώστε οι παραπάνω λειτουργίες να υλοποιούνται αποτελεσματικά. Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα εφοδιάζει τους σπουδαστές με εξειδικευμένες γνώσεις, για να μπορούν να αξιοποιούν αποτελεσματικότερα τη διαθέσιμη τεχνολογία, να δίνουν πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις στα πολύπλοκα προβλήματα ενός σύγχρονου οργανισμού και να παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.


Αντικειμενικοί Στόχοι

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσφέρει:

  • Κατανόηση του σύγχρονου τεχνολογικού περιβάλλοντος και της πολυπλοκότητας των απαιτήσεων για την ανάπτυξη και διαχείριση υπηρεσιοστρεφών εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.
  • Τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ανάπτυξη εφαρμογών και συστημάτων, που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος και το περιβάλλον ιστού και δεν επιβάλλουν περιορισμούς σε ότι αφορά την κινητικότητα των χρηστών, την ελαστικότητα της ζήτησης, το μέγεθος των δεδομένων.
  • Ανάπτυξη αναλυτικής και κριτικής ικανότητας με στόχο την αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ή οργανισμού.
  • Τις απαραίτητες γνώσεις για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν περαιτέρω σε διδακτορικό επίπεδο, σε τομείς και αναδυόμενες τεχνολογίες που βασίζονται στον παγκόσμιο ιστό, το υπολογιστικό νέφος, τη διαχείριση και εξόρυξη δεδομένων και τις υπηρεσιοστρεφείς υπηρεσίες.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • σε πτυχιούχους Τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Η/Υ ή συναφών αντικειμένων, οι οποίοι επιθυμούν να εξειδικευτούν στις τεχνολογίες ιστού και υπολογιστικού νέφους και ανάπτυξης κατανεμημένων εφαρμογών και συστημάτων.

  • σε πτυχιούχους που ήδη απασχολούνται στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, και επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο αυτό πεδίο, να καλύψουν συμπληρωματικά γνωστικά αντικείμενα ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Οφέλη του προγράμματος

Παρακολουθώντας το προτεινόμενο πρόγραμμα οι σπουδαστές θα αποκομίσουν συγκεκριμένα μαθησιακά οφέλη, που σχετίζονται με την εξειδίκευση τους στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους, τα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών ιστού και διαχείρισης δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τις ατομικές και οργανωτικές δεξιότητες.

Μέσω ενός προγράμματος σπουδών που αντιπροσωπεύει μία σύγχρονη προσέγγιση για την ανάπτυξη κατανεμημένων εφαρμογών και συστημάτων, οι σπουδαστές θα εφοδιαστούν με γνώσεις στα παρακάτω γνωστικά πεδία:

  • Προγραμματισμός σε περιβάλλον Παγκόσμιου Ιστού, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις για τα περιβάλλοντα υποστήριξης εφαρμογών (DevOps), τους τομείς των υπηρεσιοστρεφών αρχιτεκτονικών (Web & CloudServices) και τις τεχνολογίες Web
  • Σύγχρονα περιβάλλοντα για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν διάχυτα και ενσωματωμένα συστήματα, υπολογιστικά νέφη, συστήματα οργάνωσης της πληροφορίας ή/και άλλα περιβάλλοντα που προάγουν την αντιμετώπιση της δυναμικής συμπεριφοράς χρηστών, της ποικιλίας διασυνδεδεμένων συστημάτων και της ενσωμάτωσης εξωτερικών υπηρεσιών.
  • Διαχείριση δεδομένων και παραγωγή γνώσης από τον Παγκόσμιο Ιστό. Έμφαση δίνεται στην εξόρυξη δεδομένων αλλά και υπηρεσιών σε εκτεταμένα περιβάλλοντα, όπως ο Παγκόσμιος Ιστός, την αποδοτική διαχείριση τόσο δομημένης όσο και αδόμητης πληροφορίας και την εφαρμογή έξυπνων τεχνικών για την παραγωγή γνώσης.
  • Τεχνολογίες για την ανάπτυξη και διαχείριση  κατανεμημένων πληροφοριακών και υπολογιστικών συστημάτων και την υποστήριξη εκτεταμένων εφαρμογών ανάλυσης δεδομένων όπως τα υπολογιστικά νέφη, τα συστήματα μεγάλων δεδομένων, οι επεκτάσεις σε περιβάλλοντα Edge.

Επιπρόσθετα, μέσω της χρήσης εκπαιδευτικών μεθόδων που συνδυάζουν: (i) σύγχρονες μεθοδολογίες και εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών, (ii) ατομικές και ομαδικές εργασίες, και (iii) ανάλυση μελετών πραγματικών περιπτώσεων, οι σπουδαστές θα αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες όπως:

  • καταγραφή απαιτήσεων και επίλυση προβλημάτων
  • συμμετοχή σε ομάδες και ομαδική εργασία
  • σύνταξη τεχνικών εκθέσεων και χρήση ερευνητικών μεθόδων
  • παρουσίαση και προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων

Δομή προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα (10) μαθήματα διδακτικής περιόδου, το σεμινάριο Μεθοδολογίας, έρευνας, τεχνολογιών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεματικής, και τη διπλωματική εργασία. Τα έξι (6) από τα μαθήματα, το σεμινάριο και η διπλωματική εργασία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές και θεωρούνται υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης. Τα υπόλοιπα τέσσερα (4) μαθήματα μπορούν να επιλεγούν από ένα υποσύνολο 6 διαθέσιμων μαθημάτων τα οποία προσφέρουν είτε μεγαλύτερη εξειδίκευση σε στοχευμένους τομείς (αρχιτεκτονικές υποδομών, περιβάλλοντα Edge, ανάλυση γράφων δεδομένων) είτε μεγαλύτερη ευρύτητα αντικειμένου (ασφάλεια υπηρεσιών, πληροφοριακά συστήματα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα) σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κατευθύνσεις του προγράμματος σπουδών και ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους κάθε σπουδαστή. 

Σε όλα τα μαθήματα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο εργαστηριακό μέρος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες που μελετούν στην πράξη μέσα από ολοκληρωμένα περιβάλλοντα που είτε βασίζονται σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα είτε αποτελούν καθιερωμένες τεχνολογικές επιλογές.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά στην ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση εφαρμογών ιστού σε δυναμικά και πολυχρηστικά περιβάλλοντα, ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας ενώ ο τρίτος άξονας αναφέρεται στην υποδομή των συστημάτων ιστού καθώς και στην οργάνωση και διαχείριση της πληροφορίας στο αντίστοιχο περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο σπουδαστής μπορεί να αποκτήσει γνώσεις σε όλη τη στοίβα τεχνολογιών του τομέα των εφαρμογών ιστού, ενώ μπορεί να εξειδικεύσει τις γνώσεις του σε κάποιον άξονα ανάλογα με τις επιλογές του. Οι άξονες αποτυπώνονται στο παρακάτω διάγραμμα, ενώ κάθε ένας από αυτούς περιλαμβάνει συγκεκριμένα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικά ή επιλογές. Κάθετα προς όλες τις συνιστώσες ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει θεματολογία που αφορά την ασφάλεια εφαρμογών και υπηρεσιών καθώς και την επιχειρηματικότητα και καινοτομία στα πλαίσια των νέων τεχνολογιών του προγράμματος. 

 

msc dir1

Στη συνιστώσα “Τεχνολογίες Ανάπτυξης και Διαχείρισης Εφαρμογών Ιστού” περιλαμβάνονται τα μαθήματα:

  • ΠΜΣ-2: Προγραμματισμός Πλήρους Στοίβας στον Παγκόσμιο Ιστό (Υποχρεωτικό, χειμερινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-8: Πληροφοριακά Συστήματα Ιστού και IoT (Υποχρεωτικό, εαρινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-9: Υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Υποχρεωτικό, εαρινό εξάμηνο)

 Στη συνιστώσα “Τεχνολογίες Ανάπτυξης Εφαρμογών Ιστού” περιλαμβάνονται τα μαθήματα:

  • ΠΜΣ-3: Εξόρυξη Δεδομένων και Επιχειρηματική Ευφυΐα (Υποχρεωτικό, χειμερινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-7: Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων  (Υποχρεωτικό, εαρινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-11: Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (Επιλογής, εαρινό εξάμηνο) 

Στη συνιστώσα “Τεχνολογίες  Συστημάτων  Ιστού και Διαχείρισης Πληροφορίας” περιλαμβάνονται τα μαθήματα:

  • ΠΜΣ-1: Συστήματα Διαχείρισης Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας (Υποχρεωτικό, χειμερινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-5: Σύγχρονες Αρχιτεκτονικές Υποδομών Υπολογιστικού Νέφους (Επιλογής, χειμερινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-6: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (Επιλογής, χειμερινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-10: Προγραμματισμός Ενσωματωμένων Συστημάτων σε περιβάλλοντα Edge (Επιλογής, εαρινό εξάμηνο)

Κάθετα προς όλες τις συνιστώσες προσφέρονται τα μαθήματα: 

  • ΠΜΣ-4: Ασφάλεια Δικτύων και Υπηρεσιών (Επιλογής, χειμερινό εξάμηνο)
  • ΠΜΣ-12: Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα (Επιλογής, εαρινό εξάμηνο)

 

Πρόγραμμα Σπουδών