Κατεύθυνση 3η: Πληροφοριακά Συστήματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

 

Σκοπός - Περιγραφή

Η 3η Κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορικής και Τηλεματικής, Πληροφοριακά Συστήματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων έρχεται να καλύψει ανάγκες εκπαίδευσης  για στελέχη στο χώρο του ιδιωτικού τομέα αλλά και του ευρύτερου χώρου του δημόσιου τομέα και οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Πληροφορικής και Τηλεματικής στα Πληροφοριακά Συστήματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Οι απαιτήσεις από τους σύγχρονους οργανισμούς για καλύτερες υπηρεσίες σήμερα μεγαλώνουν και γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Ταυτόχρονα οι ραγδαίες εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, κυρίως το Διαδίκτυο, τα ασύρματα δίκτυα, και τη ψηφιακή τηλεφωνία μετασχηματίζουν τον κόσμο των επιχειρήσεων αναπτύσσοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλάζοντας τις ενδοεπιχειρησιακές διαδικασίες αλλά και τις σχέσεις τους με πελάτες και προμηθευτές ενώ παράλληλα επηρεάζουν την πρακτική αλλά και τη θεωρία των πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης. 

Ο κεντρικός σκοπός της 3ης κατεύθυνσης είναι η κατανόηση ανάπτυξης, χρήσης και αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, πώς διαμορφώνονται και τι επιπτώσεις έχουν στις βασικές λειτουργίες ενός οργανισμού στο ανθρώπινο δυναμικό, στη στρατηγική, αλλά και στην κουλτούρα με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Το πρόγραμμα υιοθετεί μία διεπιστημονική προσέγγιση έρευνας στα Πληροφοριακά Συστήματα, βασίζεται στη σύγχρονη διοίκηση και τη θεωρία της καινοτομίας, με βασικούς επιστημονικούς άξονες, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Information Systems) και την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Business Administration). Ο βασικός στόχος δεν είναι απλώς η μάθηση ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων αλλά η αποτελεσματικότερη χρήση και αξιοποίησή τους. Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα εφοδιάζει τους σπουδαστές με εξειδικευμένες γνώσεις, για να μπορούν να αξιοποιούν αποτελεσματικότερα εξελιγμένες εφαρμογές πληροφορικής, να δίνουν κατάλληλες και πρακτικές λύσεις στα πολύπλοκα προβλήματα ενός σύγχρονου οργανισμού ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερα κόστη.

Αντικειμενικοί Στόχοι

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα προσφέρει:

  • Κατανόηση του μεταβαλλόμενου ρόλου των πληροφοριακών συστημάτων στους σύγχρονους οργανισμούς και τα θέματα που επηρεάζουν τη διαχείριση και την ανάπτυξή τους.
  • Τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε οι σπουδαστές να έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην εταιρική διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφοριών.
  • Ανάπτυξη αναλυτικής και κριτικής ικανότητας με στόχο τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις νέες εξελίξεις στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης.
  • Μια πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν περαιτέρω έρευνα σε διδακτορικό επίπεδο, σε τομείς όπως αναδυόμενες τεχνολογίες που βασίζονται στο Διαδίκτυο και Τεχνολογίες Πληροφορικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • σε πτυχιούχους Ελληνικών τμημάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων τμημάτων της αλλοδαπής αλλά και ξένων Πανεπιστημίων συναφούς γνωστικού αντικειμένου,

  • σε πτυχιούχους που ήδη απασχολούνται στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις


και στοχεύουν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα ή/και επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο αυτό πεδίο, να καλύψουν συμπληρωματικά γνωστικά αντικείμενα ώστε να αναλάβουν στο μέλλον κάποιο ηγετικό ρόλο στο χώρο των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης.

Οφέλη προγράμματος

Παρακολουθώντας το προτεινόμενο πρόγραμμα εκτός από την εξειδίκευση στον τομέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης οι σπουδαστές θα αποκομίσουν μαθησιακά οφέλη και θα αποκτήσουν ατομικές και οργανωτικές δεξιότητες.

Μέσω ενός προγράμματος σπουδών που αντιπροσωπεύει μία σύγχρονη προσέγγιση στη στρατηγική, ανάπτυξη και διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων μέσα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον:  

Να εφοδιαστούν με γνώσεις στα παρακάτω γνωστικά πεδία:

  • Σύγχρονες Μεθοδολογίες ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων (π.χ. RationalUnifiedProcess).
  • Διαδικασίες μοντελοποίησης διεργασιών και Συστήματα ροών εργασίας, (π.χ. EnterpriseResourcePlanningsystems).
  • Στρατηγικές και Διαδικασίες οργανωσιακού μετασχηματισμού με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής.
  • Mοντέλα και στρατηγικές ηλεκτρονικό επιχειρείν και ηλεκτρονικό εμπόριο. Στρατηγικές αξιοποίησης WebDinternet και εικονικοί κόσμοι.
  • Μεθοδολογίες και εργαλεία διαχείρισης έργων πληροφορικής (π.χ. FunctionPointAnalysis, MSProject).
  • Τεχνικές χρονοδιαγράμματος έργων πληροφορικής, χρονικά αναλογικά Δίκτυα (GANTT) Τεχνικές δικτυωτής ανάλυσης: Μέθοδος της Κρίσιμης Διαδρομής (CPM), PERT (ProjectEvaluation & ReviewTechnique). Αλγοριθμικό μοντέλο κοστολόγησης COnstructiveCOstMOdel.
  • Μεθοδολογίες Ανάλυσης στη Λήψη Αποφάσεων - Κατασκευή και Προγραμματισμός Μοντέλων Προσομοίωσης.
  • Μοντέλα και Πολιτικές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και στο Διαδίκτυο του Μέλλοντος (RFID, CloudComputing).
  • Τεχνικές Ελέγχου Προσπέλασης, Ταυτοποίησης και Αυθεντικοποίησης.
  • ITMarketing - μεθοδολογίες προώθησης, προβολής και τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με τον εργασιακό κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων, όπως:

  • Επιχειρησιακή Στρατηγική Τεχνολογιών Πληροφορικής.
  • Διαχείριση Έργων Πληροφορικής.
  • Ανάπτυξη Έργων Πληροφορικής.
  • Εκμετάλλευση δεδομένων της πληροφορίας με στόχο τον οργανωσιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.

Μέσω της χρήσης σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων που συνδυάζουν: (i) τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών και εργαλείων, (ii) φροντιστηριακών ασκήσεων, και (iii) ανάλυση μελετών πραγματικών περιπτώσεων από το χώρο των ιδιωτικών αλλά και δημόσιων οργανισμών:

  • Να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες όπως:
    • διαμόρφωση και επίλυση προβλημάτων,
    • προσδιορισμός βέλτιστων πρακτικών λύσεων,
    • ομαδική εργασία,
    • σύνταξη εκθέσεων και χρήση ερευνητικών μεθόδων.
  • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη, στην διεπιστημονική ανάλυση αλλά και στην πρακτική εφαρμογή με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της θεωρίας, και την απόδειξη της πρακτικής εφαρμογής αυτής για μία επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία και εξέλιξη διεκδικώντας ηγετικό ρόλο σε έναν οργανισμό.
  • Να έρθουν σε επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα μέσω διαλέξεων στελεχών επιχειρήσεων.

Δομή του προγράμματος σπουδών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα (10) μαθήματα διδακτικής περιόδου, το σεμινάριο Μεθοδολογίας, έρευνας, τεχνολογιών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεματικής, και τη διπλωματική εργασία. Τα έξι (6) από τα μαθήματα, το σεμινάριο και η διπλωματική εργασία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές και θεωρούνται υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης.

Η 3η κατεύθυνση ακολουθεί μία διεπιστημονική προσέγγιση με βασικούς επιστημονικούς άξονες, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Information Systems) και την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Business Administration) όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

 msc dir3 1

Το διάγραμμα παρουσιάζει τη λογική δομή των υποχρεωτικών μαθημάτων που προσφέρονται. Πιο συγκεκριμένα στο διάγραμμα φαίνεται το συνολικό πλαίσιο όλων των προσφερόμενων μαθημάτων της 3ης κατεύθυνσης το οποίον είναι το επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνονται οι διοικητικές αποφάσεις και στο οποίο αναπτύσσονται και διοικούνται τα πληροφοριακά συστήματα με στόχο την επιτυχή εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

ΠΜΣ6: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

ΠΜΣ21: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΠΜΣ22: Μέθοδοι Σχεδίασης και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων

ΠΜΣ23: Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών

ΠΜΣ3: Εξόρυξη Δεδομένων και Επιχειρηματική Ευφυΐα

ΠΜΣ23: Στρατηγική και Οικονομική των Πληροφοριακών Συστημάτων

ΠΜΣ19: Διαχείριση Έργων 

ΠΜΣ24: Ποσοτικές Μέθοδοι και Λήψη Αποφάσεων

ΠΜΣ20:Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

ΠΜΣ25:Διαχείριση Συστημάτων Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ΠΜΣ18:Αποτίμηση Επενδύσεων ΤΠΕ 

ΠΜΣ26: Ψηφιακό Μάρκετινγκ

Προς αυτή την κατεύθυνση τα τρία υποχρεωτικά μαθήματα που εστιάζουν στο Επιχειρησιακό Περιβάλλον και παρέχουν το πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων είναι τα ακόλουθα:

  • ΠΜΣ-9: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εισαγωγή στον ορισμό της έννοιας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ανάλυση επιχειρησιακών λειτουργιών, οργανωτική δομή της επιχείρησης, προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου.
  • ΠΜΣ-17: Μάρκετινγκ τεχνολογικών υπηρεσιών και προϊόντων. Το μάθημα στοχεύει στη μελέτη μεθοδολογιών webμάρκετινγκ, μάρκετινγκ σχέσεων, πολιτικές τιμών και προϊόντων και δίκτυα διανομής σε ηλεκτρονικές αγορές, μεθοδολογίες προώθησης, προβολής και τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
  • ΠΜΣ-20: Ποσοτικές μέθοδοι, προσομοίωση και λήψη αποφάσεων. Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των σπουδαστών με βασικές έννοιες ποσοτικών μεθόδων (π.χ. Ανάλυση Διασποράς, κατά Συστάδες, Παραγοντική και Διαχωριστική Ανάλυση) καθώς και μοντέλα και προγραμματισμός Μοντέλων Προσομοίωσης που χρησιμοποιούνται στην Ανάλυση και Λήψη Αποφάσεων.

Τα πέντε (5) υποχρεωτικά μαθήματα που αφορούν στη μελέτη Πληροφοριακών Συστημάτων είναι τα ακόλουθα:

  • ΠΜΣ-7: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Το μάθημα αυτό αποτελεί το επιστημονικό υπόβαθρο και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεμελιωδών εννοιών στις οποίες τα υπόλοιπα τέσσερα (4) μαθήματα που σχετίζονται με το τεχνολογικό υπόβαθρο πληροφοριακών συστημάτων περαιτέρω εστιάζουν. Το μάθημα αποσκοπεί στην ανάλυση του ρόλου και της σημασίας των πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη των επιχειρησιακών και οργανωτικών λειτουργιών.
  • ΠΜΣ-19: Στρατηγική και οικονομική των πληροφοριακών συστημάτων. Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση μεθοδολογιών συστηματικού προσδιορισμού επιπτώσεων και ωφελειών έργων πληροφορικής.
  • ΠΜΣ-18: Διαχείριση έργων. Το μάθημα αποσκοπεί στη μελέτη μεθοδολογιών και εργαλείων για το σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων πληροφορικής από τη δημιουργία τεύχους προκήρυξης μέχρι τον προγραμματισμό εκτέλεσης, έλεγχο και παρακολούθηση ανάπτυξης του έργου.
  • ΠΜΣ-8: Μέθοδοι Σχεδίασης και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων. Το μάθημα αποσκοπεί στη μελέτη σύγχρονων τεχνικών μεθοδολογιών, μοντέλων και εργαλείων για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων.

 

Πρόγραμμα Σπουδών